Club Alfa Romeo Finland ry - Perustettu 1979 - Web-sivut 1998 - Käyttöehdot Tunnistaudu(sukunimi etunimi tai jäsentunnus)
AJONESTOLLA VARUSTETTUJEN AUTOJEN VARKAUKSISSA...
09.02.2005, Hakulinen Yrjö


Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto
TIEDOTE
Helsinki 8.2.2005

AJONESTOLLA VARUSTETTUJEN AUTOJEN VARKAUKSISSA
VAKUUTUSYHTIÖILLÄ EI VOI OLLA YKSISELITTEISTÄ KORVAUSLINJAA

Julkisuudessa on esiintynyt ristiriitaisia tietoja siitä, ovatko ajonestolaitteella varustettujen autojen varkaudet vakuutuksesta korvattavia vai eivät.

Suomessa ei ole tiedossa vielä ainuttakaan tapausta, jossa ajonestolla varustettu auto olisi kyetty varastamaan ajonestolaite ohittamalla. Toteutetuissa varkauksissa auto on näin ollen anastettu auton alkuperäisavaimella tai sen kopiolla. Siksi tällaisen uudehkon auton varkaustapauksessa vakuutusyhtiö selvittää erityisen tarkkaan muun muassa varkaustapahtuman olosuhteet, omistajan toimenpiteet ja vahinkokertomuksen sekä alkuperäisavainten kohtalon.

”Jotkut varkaustapaukset ovat osoittautuneet vakuutuspetoksiksi ja joissakin on ollut aihetta petosepäilyyn”, kertoo rikostorjunnan asiantuntija Risto Karhunen Vakuutusyhtiöiden Keskusliitosta. ”Tapausten eroavaisuuksista johtuen ajonestolaitteella varustettujen autojen varkauksille ei ole mahdollista määritellä yleisesti noudatettavaa korvauslinjaa”, Karhunen jatkaa.

Vakuutusyhtiöillä on tiedossa, että muualla, muun muassa Ruotsissa, ammattimaiset autovarasliigat ovat kyenneet ohittamaan uudehkojen autojen ajoneston. Tästä syntyy kumminkin autoon selviä jälkiä, jotka ovat tunnistettavissa, mikäli auto löytyy. Näitä tapauksia saattaa tulevaisuudessa esiintyä Suomessakin.

”Toistaiseksi meillä Suomessa ei toimi kansainvälisiä autovarasliigoja. Mitään buumeja anastaa tietynmerkkisiä autoja ei myöskään vielä ole ilmennyt”, Risto Karhunen toteaa.

Avaimista kannattaa huolehtia

Ajonestolaite tuli Suomessa pakolliseksi vuonna 1997 kaikkiin uusiin henkilöautomalleihin. Ajonestolaite on vakuutusalan mielestä erinomainen väline ajoneuvovarkauksien vastaisessa taistelussa.

Ruotsissa ilmi tulleissa varkaustapauksissa yhdeksän kymmenestä ajonestolla varustetusta autosta anastettiin auton alkuperäisavaimella tai sen kopiolla. Koska avain on ajonestolla varustetun autoon käyttöön ottamiseksi edelleen se vaivattomin väline, omaksuvat autovarkaat jatkossa yhä häikäilemättömämpiä keinoja saadakseen avaimen haltuunsa. Vakuutusyhtiöt korostavatkin uudehkojen autojen omistajille avainturvallisuuden merkitystä.

Vinkkejä avainturvallisuuteen:

· Älä jätä avaimia takin taskussa valvomattomaan naulakkoon.
· Säilytä avaimia työpaikalla turvallisessa paikassa, vaikkapa lukitussa kaapissa.
· Älä pidä avaimia kotonakaan näkyvillä. Varmista, että myös vara-avaimet ovat hyvässä säilössä.
· Kuljeta avaimia siten, etteivät ne ole taskuvarkaiden saatavilla.
· Älä merkitse avaimenperään nimeäsi ja auton rekisteritunnusta.

Lisätietoa:
rikostorjunnan asiantuntija Risto Karhunen,
puh 0400 737 952, risto.karhunen@vakes.fi

tiedotuspäällikkö Joona Vuorenpää,
puh 050 5987 063, joona.vuorenpaa@vakes.fi